MAVŠKA TRŽNICA IN OTVORITEV NOVE DVORANE KS MAVČIČE (22.11.2019)

Tržnica je bila v  PETEK, 22. novembra, v zadružnem domu v Mavčičah 69

Od 16. do 18. ure lokalna eko in konvencionalna tržnica.

Predstavili so se lokalni in ekološki pridelovalci. Potekala je izmenjava starih domačih semen.
Na tržnici so svoje pridelke (mlevske izdelke, kaše, testenine, jajca, krompir, seneno mleko, domačo zelenjavo, olja, izdelke iz konoplje, …. ) v nakup ponudili domači kmetje:
•    Demeter - kmetija Jamnik Podreča,
•    Kmetija Maln Podreča,
•    Kmetija McWou Mavčiče,
•    Kmetija Novak Praše,
•    Kmetija Andrejc Praše,
•    Naturagood – Petrova kmetija z Jame.

 

Ob 16,30 uri otvoritev obnovljene večnamenske dvorane Simona Jenka za Picerijo Mavče.

Dogodek so popestrili pevci okteta Lipa. Otroci iz vrtca Mavčiče so zapeli nekaj pesmic, učenci Podružnične osnovne šole Mavčiče so pripravili razstavo na temo: zdrav slovenski zajtrk, shema šolskega sadja in zelenjave, ter pomen lokalno pridelane hrane, kuharski krožek pa jepripravil degustacijo, učenci Osnovne šole Orehek pa glasbeno plesno točko – folklorni nastop.

Peter Krišelj je prikazal izdelavo pletenih košar in povabil na tečaj pletarstva.

 

Od 16. do 17.30 ure je bilo ponovno možno prevzeti v naprej naročene ekološko pridelan: kaki, ter brez škropljenja pridelane pomaranče, limone, mandarine, kivi  suge fige in granatna jabolka

Kaki vrste Tipo za ozimnico pridelan na Ekološki kmetiji družine Koršič v naselju Lonžan v Sečoveljski dolini, na sončnem pobočju griča Krog, kjer se nahaja zapuščeni frančiškanski samostan sv. Onofrij.
Kakiji so bili sveže obrani in še ne zorjeni. Zorili jih boste doma po potrebi, lahko jih pustite da se sami pozorijo, če pa želite zorenje pospešiti pa jih za nekaj dni daste v pvc vrečko z jabolki. Zelo primerni so tudi za sušenje.

 • Kaki                        zaboj 4,5 kg           6 eur/zaboj                 (za sušenje kakijev glej zadnjo priponko)

Aleš Zorenč s.p. mandarine, pomaranče, limone, kivi, granatno jabolko, suhe fige so z Visa, kjer zaradi vpliva mediteranskega podnebja in velike oddaljenosti od kopna rastejo v posebnih klimatskih razmerah. Zaradi pomanjkanje padavin, močne izpostavljenosti soncu in vetrovom, rastline niso podvržene boleznim in škodljivcem in se lahko ubranijo pred njimi po naravni poti brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev. Ti citrusi se za razliko od drugih razlikujejo po močni koncentraciji sokov in vonju ploda, imajo tanko lupino, mandarine so brez koščic. So v različnih fazah zrelosti, zato imajo daljši rok uporabe, če so primerno skladiščeni.

 • mandarine                        vreča 10 kg            15 eur/vreča
 • mandarine                        vreča   4 kg              6 eur/vreča
 • pomaranče                       vreča   4 kg            10 eur/vreča
 • pomaranče                       vreča   2 kg              5 eur/vreča
 • limone                              vreča   5 kg            15 eur/vreča
 • limone                              vreča   2 kg              6 eur/vrečka
 • granatno jabolko                         1 kg              3,5eur/kg
 • suhe fige                                  800 g               10 eur
 • kivi                                   vrečka 4 kg            10 eur/zaboj
 • kivi                                   vrečka 2 kg              5 eur/zaboj

Naročila so se sprejemala na mail Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. , izjemoma na telefon 031 393 630
Manjše količine vsega je bilo možno kupiti tudi na tržnici po nekoliko višjih cenah.

 

Na tržnici so bili tudi ponudniki s STRAŽIŠKE  tržnice, ki so prodajali: kruh pecivo, piškote, mleko in mlečne izdelke iz kravjega in kozjega mleka, domače sadje, suho sadje in oreščke, mesnine, agrume z Visa (ponudba preko el. pošte, naročila Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ), za pivo je poskrbela craft pivovarna Volk Turjaški.

 

Dodatne informacije: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .  

Organizator: Društvo Sorško polje v sodelovanju s krajevno skupnostjo Mavčiče, KD Simon Jenko - Šmonca, ŠD Mavčiče in PGD Mavčiče

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com