Dogodek bo v petek, 14. aprila 2017 na Baragovem trgu v Stražišču pri Kranju in v Šmartinskem domu, Škofjeloška cesta 18, Kranj


Od 17. do 19. ure:

Lokalna eko in konvencionalna Velikonočno tržnica, obarvana z velikonočnimi jedmi in izdelki. Predstavile se bodo tudi članice KUD Bitnje s svojimi izdelki.  Med tržnico bo povedanega nekaj o velikonočnih običajih v krajih iz katerih prihajajo ponudniki in potrošniki.


Ob 19 uri:

Predavanje Matjaža Anžurja, neodvisnega zgodovinarja z naslovom »KAKO SE JE PRAZNOVALO POMLAD NA SLOVENSKEM«

Pri svojem delu se je posvetil prevsem najstarejši narodovi zgodovini. Njegova tehnika proučevanja temelji na interdisciplinarni zgodovinski simulacijski ponovitvi. Niso pa mu tuja niti mistična znanja, ki se jih poslužuje in jih enakovredno tretira s klasičnimi znanji.

Enakonočje in prihod Jarnika Jarile, ki se v krščanstvu praznuje kot Velika noč je znova prilika, da se srečamo in pogovorimo o prihodu pomladi v naše kraje.  Predniki so imeli vse polno običajev in včasih je prav zanimivo zvedeti kdaj in kje se je vse skupaj začelo. Odpravili se bomo v daljni čas ko so se naši predniki odpravili v daljno deželo Indijo, kjer je večna pomlad, kjer je bogastvo in bog. Dobrodošel Jarnik Jarilo naj bo letina bogata. Tudi kristjanom vso spoštovanje ob prazniku vstajenja.

Spoznajmo našo zgodovino skozi stoletja!

Zaželjeni prostovoljni prispevki 3 do 5 eur.

Organizira: Društvo Sorško polje v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, z občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka, KS Stražišče in KUD Bitnje


Prijazno vabljeni!                                                                                   Vabilo:   Word Icon    PDF-icon                                                                                                                          

Predavanje bo v sredo, 19. 4. 2017, ob 18. uri v Kulturnem domu Sveti Duh, Sv. Duh 10, Škofja Loka

O načelih zdrave prehrane, o užitnih in zdravilnih rastlinah v kuhinji, začimbah iz narave in še marsičem, nam bo na podlagi študija biologije, ter njegovih specifičih pogledov, ki so drugačni, kot pa so nas učili v šolah, predstavil Stipe Hečimović. Povedal bo to kar nas ni naučila šola in sistem v katerem živimo, vendar to kar se lahko spomnimo - ozavestimo, če živimo in čutimo kaj se dgaja okoli nas.

Stipe Hečimović že 27 let živi v Sloveniji, prej pa je 15 let delal kot raziskovalec na biološkem inštitutu v Dubrovniku. Od leta 1991 predava na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Novi Gorici. Predavanja temeljijo na naravoslovju, humanistični filozofiji in psihologiji. Pokrivajo zdravo prehrano, zdrav način življenja, zdravilne in užitne rastline ter ekološko pridelavo hrane.

Sam pravi, da je njegova glavna tema o katerih govori poslušalcem: biologija zdravega načina življenja, zdravo razmišljanje, logika, civilizacijske bolezni in zavajajoče informacije o njih in njihovem zdravljenju - predvsem o osteoporozi in holesterolu, o osvoboditvi človeka od vseh odvisnosti...

Dodatne informacije: Matjaž Jerala, tel. št.: 041 348 199, e. pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Organizira: Društvo Sorško polje v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, z občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka


Prijazno vabljeni!                                                                                    Vabilo:   Word Icon     PDF-icon                                                                       

 

Permakulturna delavnica bo v soboto, 22. 4. 2017 od 9. do 17. ure na vrtu pri delavnicah skupnosti Barka v Zbiljah 1k

V kratkem teoretičnem  uvodu nam bo Mirjam Kopše predstavila in utemeljila pomen grmovnic in 5.cone v permakulturi – navidezno zapuščenega dela vrta. V tem delu bodo našli mir, domovanje naravni pomočniki živalskega in rastlinskega sveta, ki bistveno pripomorejo k uspešnemu, zdravemu vrtnarjenju.

Ob skrajni meji bomo zasadili grmovnice in pred njimi za mirujoči pas trajna zelišča, rože, ki koristijo  tako vrtu kot nam uporabnikom. Med njimi bomo ustvarili prijazno okolje za divje čebele, čmrlje, ježe, mehkozobe ptice,…. Seznam grmovnic, zelišč, rož bo posredovan na delavnici.

Zaradi narave dela in organizacije je  OBVEZNA PRIJAVA na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

Zaželjen prispevek v višini 6 EUR za vsakega udeleženca vključuje malico in nakup dveh matičnih leskovih grmov, nekaj redkejših, manj poznanih trajnic v Botaničnem vrtu.

Za teoretični del prinesite s seboj papir in pisalo. Seznam grmovnic in trajnic bo dan vsem udeležencem.

Za praktični del permakulturne delavnice prosimo prinesite s seboj zaščitne rokavice in eno od orodij; lopato štiharico, lopato, grablje, grabljice, veliko motiko, lopatko za sajenje, škropilnico.

Na delavnici boste lahko poravnali društvu članarino za leto 2017 v višini 12 EUR.

Dodatne informacije: Matjaž Jerala, tel. št.: 041 348 199, e. pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Organizira: Društvo Sorško polje v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, z občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka


Prijazno vabljeni!                                                                                    Vabilo:   Word Icon     PDF-icon                                                                       

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com